Biologische varkenshouderij familie Barmentloo

Over Biologische varkenshouderij familie Barmentloo

Lid geworden in juli 2020

Wij zijn familie Barmentloo. Hoewel we ieder met ons eigen gezin op een eigen locatie wonen, vormt het varkensbedrijf in Wilp één bedrijf.

Een paar jaar geleden kozen we voor de omschakeling naar een biologisch varkensbedrijf. We wilden bewust niet mee in de ratrace van groot-groter-grootst, omdat we daar ons niet prettig bij voelen.

Met de 150 zeugen die wij hebben zijn we, vergeleken met een gangbaar bedrijf, relatief klein. Toch kunnen we prima een boterham met ons bedrijf verdienen, omdat we een goede prijs krijgen voor onze biggen. De opbrengsten zijn constant en worden eens per drie maanden voor langere periode vastgelegd. Dat geeft rust, waardoor we echt de tijd hebben om bewust met de varkens bezig te zijn. We zijn er trots op dat we op deze manier het bedrijf op een rendabele manier kunnen voortzetten.

Een varken is een dier, het is onderdeel van de natuur, en dus is het niet vanzelfsprekend hoe het draait. De biologische manier van boeren spreekt ons daarom erg aan, al brengen de regels ook weer uitdagingen met zich mee.

Naast onze varkens hebben we ook een kleine akkerbouwtak, waar we op biologische wijze maïs verbouwen. Deze akkerbouwtak geeft ons de mogelijkheid om onze mest goed kunnen benutten. De mest die we niet nodig hebben, gaat naar een biologische akkerbouwer en biologische melkveehouder. Ook de maïs verbouwen we voor een biologische melkveehouder uit de buurt. Het is mooi om lokaal zo’n samenwerking te hebben.

We willen graag meer dingen organiseren waardoor we mensen kunnen laten zien wat we op ons bedrijf doen en hoe onze varkens verzorgd worden. Juist door samen met collega’s activiteiten als fietstochten en open dagen te organiseren, laten we met elkaar zien hoe mooi onze sector is. Daarom doen wij mee met IJsselvallei Boert en Eet Bewust!

Bijzonderheden

Biologisch varkenshouderij familie Barmentloo
Zonnebergstraat 48
Wilp

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit