Melkveebedrijf Frederiks – Tijhaar

Over Melkveebedrijf Frederiks – Tijhaar

Lid geworden in februari 2021

Wij zijn Alma Frederiks en Erik Tijhaar. Met ons gezin zijn we alweer de 5e generatie boer op ons melkveebedrijf in het plaatsje Ellecom, vlakbij rivier de IJssel.

Op ons bedrijf houden we ruim 120 koeien voor de productie van lekkere, gezonde melk. De koeien verblijven in een comfortabele stal, die voldoet aan het MDV A keurmerk, een keurmerk dat strenge eisen stelt op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid.

Zo ligt er een vloer in de stal, die de uitstoot van ammoniak minimaliseert, en liggen de koeien in ruime diepstrooiselboxen en is er per dier extra leefruimte beschikbaar. Een groot deel van het jaar lopen de koeien dag en nacht in de wei. Alleen de kleinste kalfjes komen nog niet in de wei, maar op een leeftijd van enkele maanden mogen de dieren bij mooi weer al naar buiten.

Zonnepanelen op ons staldak zorgen ervoor dat het overgrote deel aan energie dat we verbruiken, zelf opgewekt wordt. Maar ook het zuinig omgaan met energie vinden we belangrijk.

Ons bedrijf is onderdeel van stichting Twickel, een particuliere verpachter, die meebepaalt hoe ons erf is ingericht. Veel bomen, struiken en andere beplanting maken het erf aantrekkelijk voor vogels en insecten, en zorgen ervoor dat het bedrijf echt onderdeel uitmaakt van de omgeving. De boerderij zelf is een gemeentelijk monument, en stamt al uit 1883.Voor die tijd stond er ook al een boerderij, die echter op een te lage terp stond, waardoor de IJssel bij hoog water door de woning en stallen liep.
Langs ons weilanden staan veel hagen met meidoorns, knotwilgen en essen. Om de biodiversiteit nog verder te versterken laten wij langs een groot aantal hagen een extra strook gras liggen van 2,5 meter, die wij nog extensiever en milieu-vriendelijker beheren.

Af en toe krijgen we mensen uit de buurt op ons erf, en daar gaan we graag mee in gesprek om te laten zien wat er op ons bedrijf gebeurt. Door mee te doen met IJsselvallei Boert en Eet Bewust, willen we die boer-burgerverbinding versterken, zodat de burger zicht krijgt op wat er gebeurt op een boerderij, en men weet waar het voedsel vandaan komt!

Bijzonderheden

Melkveebedrijf Frederiks – Tijhaar
Fraterwaard 1
6955 JH Ellecom

 

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit