Welkom op de website van IJsselvallei

Melkveebedrijf Frederiks – Tijhaar

Wij zijn Alma Frederiks en Erik Tijhaar. Met ons gezin zijn we alweer de 5e generatie boer op ons melkveebedrijf in het plaatsje Ellecom, vlakbij rivier de IJssel.

Op ons bedrijf houden we ruim 120 koeien voor de productie van lekkere, gezonde melk. De koeien verblijven in een comfortabele stal, die voldoet aan het MDV A keurmerk, een keurmerk dat strenge eisen stelt op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid.

Zo ligt er een vloer in de stal, die de uitstoot van ammoniak minimaliseert, en liggen de koeien in ruime diepstrooiselboxen en is er per dier extra leefruimte beschikbaar. Een groot deel van het jaar lopen de koeien dag en nacht in de wei. Alleen de kleinste kalfjes komen nog niet in de wei, maar op een leeftijd van enkele maanden mogen de dieren bij mooi weer al naar buiten.

Zonnepanelen op ons staldak zorgen ervoor dat het overgrote deel aan energie dat we verbruiken, zelf opgewekt wordt. Maar ook het zuinig omgaan met energie vinden we belangrijk.

Ons bedrijf is onderdeel van stichting Twickel, een particuliere verpachter, die meebepaalt hoe ons erf is ingericht. Veel bomen, struiken en andere beplanting maken het erf aantrekkelijk voor vogels en insecten, en zorgen ervoor dat het bedrijf echt onderdeel uitmaakt van de omgeving. De boerderij zelf is een gemeentelijk monument, en stamt al uit 1883.Voor die tijd stond er ook al een boerderij, die echter op een te lage terp stond, waardoor de IJssel bij hoog water door de woning en stallen liep.
Langs ons weilanden staan veel hagen met meidoorns, knotwilgen en essen. Om de biodiversiteit nog verder te versterken laten wij langs een groot aantal hagen een extra strook gras liggen van 2,5 meter, die wij nog extensiever en milieu-vriendelijker beheren.

Af en toe krijgen we mensen uit de buurt op ons erf, en daar gaan we graag mee in gesprek om te laten zien wat er op ons bedrijf gebeurt. Door mee te doen met IJsselvallei Boert en Eet Bewust, willen we die boer-burgerverbinding versterken, zodat de burger zicht krijgt op wat er gebeurt op een boerderij, en men weet waar het voedsel vandaan komt!

Melkveebedrijf Frederiks – Tijhaar

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We willen de vragen die mensen hebben rondom de productie van zuivel zo eerlijk mogelijk beantwoorden. Mensen uit de buurt betrekken we bij ons bedrijf, en hebben we een paar jaar geleden uitgenodigd bij de bouw van de nieuwe stal. Via de politiek of de LTO krijgen we ook wel groepen op ons bedrijf voor een rondleiding. We vinden het mooi om op die manier een steentje bij te dragen aan de boer-burgerverbinding.

  • We streven ernaar om zo min mogelijk schadelijke stoffen te laten verdwijnen richting het milieu. Zo hebben we in de stal een emissiearme vloer, en werken we netjes. Aan gras dat we hebben geoogst voor de wintervoorraad, voegen we een middel toe waardoor het gras smakelijker en langer houdbaar blijft. Zo gaat er geen kostbaar voer verloren en benutten we alles zo goed mogelijk.

  • Met zonnepanelen wekken we een groot deel op van de energie die we verbruiken. Maar ook zuinig omgaan met energie is vanzelfsprekend, even de lamp uitdoen als je weg gaat. We zetten ons volop in om zo min mogelijk energie te verbruiken, en datgene wat we verbruiken, zelf op te wekken.

  • Alles is erop gericht dat het zo comfortabel mogelijk is voor de koeien. Zo krijgen de dieren volop weidegang, maar als het ’s zomers te warm is kunnen de dieren naar binnen. In de stal ligt een rubberen vloer, die stroef is waardoor de koeien niet snel uitglijden. Ook dat komt het welzijn van de dieren enorm ten goede!

  • We maken bewust veel gebruik van pijnstillers, zodat koeien meestal zelf in staat zijn om te herstellen en niet er direct antibiotica nodig is. De gemiddelde leeftijd van de koeien bij afvoer is ruim 7 jaar, dat is een stuk ouder dan het landelijk gemiddelde van ruim 5 jaar, iets om trots op te zijn!

  • We genieten zelf volop van de natuur, dan is het vanzelfsprekend om daarin ook een steentje bij te dragen als het gaat om beheer. We beheren wat land dat we later maaien, dat noemen we botanisch beheer. Een nestkast voor steenuilen en kerkuilen hangen op diverse plekken op het erf, evenals andere nestkastjes voor erfvogels. In het voorjaar en de zomer zijn er veel zwaluwen die jaarlijks naar hun nest terugkeren.

  • Ons bedrijf is onderdeel van stichting Twickel, een particuliere verpachter, die ook natuurwaarden nastreeft. Op het erf is mede daarom veel groen aanwezig in de vorm van bomen, struiken en diverse planten. Een waar paradijs, wat ook weer vogels en insecten aantrekt én wat ervoor zorgt dat het bedrijf echt onderdeel is van de omgeving.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners