Biologische melkgeitenhouderij ten Voorde

Over Biologische melkgeitenhouderij ten Voorde

Mijn naam is Sjaak ten Voorde. In Beemte Broekland heb ik een biologische melkgeitenhouderij. Op deze plek ben ik opgegroeid samen met mijn broer, die op deze locatie een loonbedrijf heeft. Voor de start met melkgeiten in 2016, hadden we hier hobbymatig een boerderij.

Vanaf jongs af aan heb ik al geiten, maar had toen niet bedacht dat ik later een biologische melkgeitenhouderij zou hebben. De boerderij heeft als het ware een generatie overgeslagen. Mijn ouders hebben op de plek geen professionele boerderij gehad, maar mijn grootouders wel. In eerste instantie was ik niet van plan om boer te worden, en volgde een technische opleiding. Naast mijn opleiding werkte ik op een geitenboerderij in de buurt. Na wat ideeën uitgewisseld te hebben met mensen, kreeg ik het plan om een melkgeitenbedrijf te starten, zo is het balletje gaan rollen.

Mijn plannen werden werkelijkheid in 2015, toen heb ik mijn eerste lammeren gekocht en opgefokt, waarmee ik in 2016 ben begonnen met melken. Inmiddels zijn er 400 melkgeiten, en 100 lammeren die de oude generatie vervangen. Voor de toekomst heb ik niet het plan om te groeien in aantallen, wel wil ik het bedrijf verder optimaliseren.

Biologische bedrijfsvoering houd in dat er extra aandacht is voor dierenwelzijn en milieu, en geen gebruik van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen. Van ongeveer half mei tot half september kunnen de geiten, als ze dat willen, naar buiten. De lammeren meestal een maand later, omdat deze eerst nog te klein zijn. Geiten zijn echte mooi weer liefhebbers, dus voordat het regent, willen ze snel naar binnen.

Waarom doe je mee aan Boert Bewust?
Van Boert Bewust had ik al wel eens gehoord. Hier in de omgeving zijn ook een aantal boeren aangesloten, maar er was nog geen melkgeitenhouderij aangesloten, dus besloot ik mee te doen. Meestal hebben mensen buiten de agrarische sector geen idee wat er gebeurt op een melkgeitenbedrijf, of een beeld wat niet klopt. Met behulp van Boert Bewust lijkt mij dit een mooie manier om de sector te laten zien. Het contact met collega boeren vind ik natuurlijk ook leuk.

Bijzonderheden

Biologisch melkgeitenhouderij ten Voorde
Sjaak ten Voorde
Beemterweg 72
7341 PD, Beemte Broekland

www.ontdekdegeit.nl

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit