Hoeve de Wellinkhof

Over Hoeve de Wellinkhof

Lid geworden in oktober 2020

Wij zijn familie Van Maanen. Samen wonen en werken wij op ons melkveebedrijf, Hoeve de Wellinkhof in Terwolde.

Onze boerderij ligt op loopafstand van de rivier de IJssel, niet ver van het vliegveld Teuge. Bij ons op het erf kun je de parachutisten zien zweven door de lucht. In de verte zien we de stad Deventer liggen. Al in de 14-de eeuw lag er op onze plek een boerderij, op een terp, op de vruchtbare klei. Er waren nog geen dijken langs de IJssel en door de terp was de plek veilig tegen overstromingen.

Op ons bedrijf houden we melkkoeien en bijbehorend jongvee. De melkkoeien produceren heerlijke melk, dat uiteindelijk verwerkt wordt in zuivelproducten voor Albert Heijn. Nog maar een paar jaar geleden (2016) bouwden we een nieuwe stal, met alle gemak, comfort en ruimte die de koeien nodig hebben. We kiezen ervoor om de koeien niet te beweiden, omdat we geloven dat een constant rantsoen en een contant klimaat bijdraagt aan het welzijn en gezondheid van de koeien. Wel krijgen de koeien in de zomer en herfst vers gras, dat direct na het maaien aan de dieren wordt gevoerd.
Omdat we zuinig zijn op onze koeien en we ze niet graag ziek zien, geven we ze mineralenbolussen. Deze bolus komt in de maag van de koe terecht, waar steeds een beetje van de mineralen aan het lichaam wordt afgegeven. Zo bouwt de koe haar weerstand op en hebben we weinig problemen met ziekten.

We willen graag de burger betrekken bij de boerderij en de beleving geven van het boerenleven. We willen laten zien hoe de boer, ondanks alle ingewikkelde regelgeving en opgelegde beperkingen door de overheid, steeds weer zorg draagt voor voedsel. We hebben een huifkar aangeschaft, waarmee we tochten over ons eigen land organiseren. Ook zijn we een gecertificeerde educatieboerderij, we ontvangen graag schoolklassen voor een leerzame boerderijles.

Door mee te doen met IJsselvallei Boert en Eet Bewust, hopen we ons verhaal nog zichtbaarder te maken en zo het contact met de burger te versterken!

We verzorgen ook huifkartochten. In overleg is veel mogelijk. 06-12634753

Bijzonderheden

Hoeve de Wellinkhof
Familie Van Maanen
Wellinkhof 18
7396 NM Terwolde

Mee met een huifkartocht? https://www.ijsselvalleiboerteneetbewust.nl/bezoek-de-boer/natuur-dichtbij-met-huifkartocht-melkveebedrijf-van-maanen/

Volg de familie op instagram

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit