Vleesvarkensbedrijf Bosgoed

Over Vleesvarkensbedrijf Bosgoed

Lid geworden in januari 2020

Wij zijn Rick Bosgoed en Hilde Brink,

Wij hebben sinds 2017 een vleesvarkensstal met varkens in grote groepen. Tijdens onze zoektocht naar een manier van varkens houden die mijn dierenhart een sprongetje zou laten maken én economisch haalbaar zou zijn vonden wij: ‘het houden van varkens in grote groepen’.

Onze varkens leven in groepen van 375 dieren in acht verschillende groepen. Elke groep heeft een weegstation waar de dieren elke keer als ze gaan vreten worden gewogen en die het mogelijk maakt om onze zware dieren automatisch uit te selecteren. Het voer dat onze varkens eten maken wij zelf in onze diervoederfabriek en hierdoor kunnen wij makkelijk schakelen op behoefte en weten wat ze eten.

Het dierenwelzijn is voor ons erg belangrijk. De grote ruimte die de varkens tot hun beschikking hebben maakt dat ze naar hartenlust kunnen rennen, dansen en stoeien. Om vervolgens lekker te slapen op de vloer met vloerverwarming. Een keer per dag krijgen de varkens wat stro gestrooid. Ook kunnen ze met verschillende speeltjes spelen, één van de favorieten is de grote speelbal. Het daglicht zorgt voor een dag en nachtritme wat heel goed terug is te zien in de bezoeken aan het eetgedeelte. Ook in de benadering houden we rekening met het welzijn van onze dieren, rust en kalmte levert voldoening en werkplezier.

Vijf keer per dag vernevelen wij goede bacteriën in de stal met de gedachte erachter dat waar goede bacteriën zijn de slechte minder kans krijgen.

Ons dak is voorzien van een groot aantal zonnepanelen van de opbrengst gebruiken we ongeveer 1/3 en met de rest kunnen een aantal huishoudens voorzien worden van duurzaam opgewekte energie.

Als varkenshouder is het niet eenvoudig om verbinding te zoeken met de maatschappij, om die reden hebben we gekozen op een zichtruimte te maken in onze stal. Ze zijn te leuk om niet gezien te worden. Wij doen mee met IJsselvallei Boert en Eet Bewust omdat we het belang van contact met de maatschappij zo belangrijk vinden. Samen met andere boeren, tuinders en kwekers uitdragen wat we belangrijk vinden. Contact maken en delen.

Bijzonderheden

Heeringhoeve
Hilde Brink
Heeringstraat 6a
Wilp

Film over het bedrijf

 

 

 

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit